Már megint az az idióta CM, miért kell ezt minden ősszel hétköznap eljátszani? Nem lehetne vasárnap délután, amikor senkit sem zavar?

Egyrészt az a cél, hogy "zavarjon" embereket, mindenekelőtt azokat, akik amúgy nem veszik észre, hogy a bringások a közlekedés részei, ugyanúgy, mint az autók vagy a szekerek.

Másrészt ez a naptáron múlik, nem rajtunk, az időpont ugyanis adott: minden év szeptember 22-én tartjuk ugyanis az Európai Autómentes Napot.

Ennek tágabb keretet ad az Európai Mobilitási Hét, ez minden évben szeptember 16-a és 22-e között zajlik, bármely uniós település csatlakozhat hozzá a megadott feltételek szerint. A KHEM honlap szerint:

célja a városi mobilitás hosszú távú befolyásolása, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása. A Mobilitási Hét...kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az európai polgároknak bemutassák a fenntartható alternatívákat, valamint arra, hogy bővebben kifejtsék a városok előtt álló, a szokások megváltoztatására és egy fenntartható közlekedési stratégia kidolgozására irányuló kihívásokat. Az akció alkalmat ad arra, hogy az emberek elgondolkodjanak arról, valójában mire is szolgálnak a városi utcák és megvitathatják a városok előtt álló kihívások konkrét megoldási módjait.

Van egy lista a KHEM oldalán a résztvevő önkormányzatokról, de nem túl hosszú. Szombathely nincs a listán, Kiskunmajsa például ott figyel. Civil szervezetek is előállhatnak programokkal, elvégre bármikor megtehetik, azonban az egyedüli esemény, amit a neten találtam, a Gyermekek Háza bringás ügyességi versenye általános iskolásoknak.

Az egész Mobilitási Hetet ki lehetne tölteni különböző programokkal, de én megelégednék azzal, ha idén nem maradna el az Autómentes Nap, így legalább annak látszata megmaradna, hogy történik valami a mobilitás fejlesztése ügyében. Tavaly voltak programok a Városi Autómentes Nap keretében, sőt, ingyen utazhattunk a tömegközlekedési eszközökön a városban. 2007-ben és 2006-ban szintén történt valami. Idén egyelőre úgy tűnik, a "válság" elmosta a dolgot.

De talán mégis megérné kicsit propagálni a bringázást és a közösségi közlekedést, pont a válság miatt megváltozott körülmények biztosíthatnak motivációt a berögzült viselkedések megváltoztatására. A bringa és a tömegközlekedés olcsóbb, környezetkímélőbb (igen, akkor is, ha az Ikarus olyan, amilyen) és ezáltal fenntarthatóbb alternatívát kínálnak. Azt sem tartom radikális ötletnek, hogy tiltsuk ki az autókat a belvárosból, persze a megfelelő behajtási engedélyek (áruszállítás, mentő-tűzoltó-rendőr, de nem Audi) fenntartása mellett. Nem lenne jó, ha minden nap végigsétálhatnánk a belvárosi utcákon, nem csak karneválkor? Egyértelmű és azonnali életminőség-javulást okoz, ha eltűnik a zaj, a bűz. Kevesebb betegség, több marad a TB-kasszában, ez már jobban hangzik?

Hogyan lehetne ezt úgy csinálni, hogy senki se járjon rosszul? Önkormányzati szemmel biztos ijesztően hangzik, ha az érintettek nem csak utólagos tiltakozás formájában fejezhetik ki a véleményüket az elsősorban őket érintő bármilyen változtatásról, de igenis szerethetőbb, sokszor hatékonyabb városfejlesztési koncepció az érintettek bevonása a TERVEZÉSI FÁZISBA. Részvételi tervezésnek hívják amúgy.

A civil szféra, pontosabban a civilek, mi szombathelyiek azzal tehetnénk a legtöbbet a városunkért, ha megkeresnénk azokat a pontokat, amiken változtatni akarunk, majd nem várnák felülről a megoldásra, hanem elkezdenénk a saját eszközeinkkel megvalósítani. Meg tudnánk lepni a döntéshozókat. Csak akarat és kezdeményezőkészség kell hozzá. Ha nincs hivatalos program az Autómentes Napra, csináljunk magunknak programot! Nem kell ahhoz központi rendezvény, hogy otthon hagyjuk az autót.

A Critical Mass pont így vált tényezővé Budapesten. Legyen ez a célunk Szombathelyen is!


UPDATE

Az önkormányzatnál azt mondta az illetékes referens, hogy egyrészt valóban a pénzhiány, másrészt később az időhiány áll annak hátterében, hogy nem lesz városi rendezvény az Autómentes Napon. Erre a célra a forrásokat a városi közgyűlés Városfejlesztési, Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottsága ítéli oda, illetve ebben az évben nem ítélte meg. Ha lett volna pénz, már május-június környékén elkezdik szervezni a programokat, bevonnak civil szervezeteket, így viszont nem indult el a munka. Szeptember elején szólt a polgármester, hogy máshonnan tudna elkülöníteni erre pénzt, csakhogy akkor már késő volt, főleg, mivel 1 azaz egy fő szervezte volna a rendezvényt, így nem merték felvállalni a dolgot.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cmszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr701370840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bendeguuz 2009.09.09. 14:25:04

hajrá-hajrá!
mindenki 2kerékre!

gorbacsov 2009.09.09. 14:34:04

@bendeguuz: és az autókat is állítsuk két kerékre!

_nikk_ 2009.09.14. 15:28:25

előtte is és utána is!
süti beállítások módosítása