A sport Vasvármegyében 

Sport-egyletek


SZOMBATHELYT a sportvilág is a magyar sport empóriumának tartja; és nem alap nélkül. Alig van része hazánknak, hol a sport különböző faja, de főkép az úgynevezett ember-sport oly tág teret hódított volna, mint Vasvármegyében s különösen Szombathelyen.
Az alkotmány ujraszületésekor alakították meg az első társadalmi szövetkezetet Szombathelyen, mely a sportnak legtöbb nemét kultiválja, a Torna-egylet et.
A torna-egylet alapszabályait 1868. április 18-án hagyta jóvá a belügyminiszter; tehát 5 évvel későbben alakult, mint a budapesti Nemzeti tornaegylet . Csarnoka 1000 ?-öl területén épült. Az építési költség alig haladta meg a 33,000 frtot; az iparosok úgyszólván haszon nélkül dolgoztak. A csarnok középterme 245ˇ33 ?-méter. A torna-egylet keretében alakult meg a Vívókör .
A szombathelyi sportegyletek közül korra a Korcsolyázó-egylet következik, mely 1877-ben alakult.
A sportéletnek igazi lendületet a kerékpár-sport adta meg s nemcsak a megyében, de az egész országban a kerékpár-kultusz felvirágoztatása körül nagy részük van a szombathelyieknek. A Pannonia kerékpáros-egylet 1892-ben alakult s már az első évben dicsőséget szerzett a gráczi versenyen a magyar dresznek.
A Savaria kiczikli-klub 1893-ban alakult.
A szombathelyi kerékpáros-egylet 1895-ben alakult. A két első egylet 1893-ban közösen alakította meg a Vasvármegyei sport-egyletet .

 

Kerékpáros versenypálya

 Már az első évben elkészült ez uj szövetségnek az országban páratlanul álló kerékpáros versenypályája s a következő évben felépítették nagy költséggel az atlétika majd minden nemét szolgáló sporttelepet. A kerékpáros pálya a városi parkban fekszik, 400 méter hosszú, a czéloldalon 8, egyebütt 7 méter széles; a fordulóknál a legnagyobb magassága 1ˇ85 méter. Burkolata sámfalvi mészkő-zuzalék és kátrányréteg. Modern technikai konstrukcziója, átmeneti görbéivel, a legjobb pályák egyikévé tette.
A Vasmegyei sport-egylet kerékpár-versenyeit a külföld a legjobb nevű magyar versenynek tartja.
A kerékpárversenyen kívül rendez egyéb atlétikai versenyeket (futás, diszkosz- és súlydobás, ugrás, stb.) s nem egy országos és világrekordot állított fel. (...)
A szombathelyi kerékpárosok száma 320; támogatásuk mellett indult meg Szombathelyen a "Magyar Kerékpáros" czímű sportlap.
A megyében kerékpáros-egyletek vannak még Körmenden ( Vasparipa-egylet , alakult 1789-ben), Kőszegen (Kőszegi Bicicli-Club , alakult 1893-ban, Szent-Gotthárdon (Kerékpáros-egylet , alakult 1894-ben.)

Innen.

Szépen rímel rá nervex írása a Tribute to Rouleur-ön a mai amatőr versenyek kapcsán.

No ennek a világnak szakadt vége idehaza a rendszerváltás után. Az állam szép lassan kivonult a sportból, e téren azonban a legnagyobb veszteséget talán nem is a sportállások eltűnése jelentette, sokkal inkább a tömegsportból való kivonulás. Mostanra eljutottunk oda, hogy már nemcsak legjobb sportolóink megélhetése függ döntően a tőkeerős magáncégektől, hanem a tömegsportrendezvények léte és a társadalom különböző rétegeinek sportban való általános részvétele is.

Ez nem csak a kerékpársportra igaz, az amatőr és tömegsport bármely területét lehetne példaként említeni. Az ingatlan nyilvánvalóan nagy üzlet, a sport csak viszi a pénzt. A rendszerváltás óta mintegy 120 sportpálya szűnt meg Magyarországon, a Levegő Munkacsoport a 4-es metró építésének Őrmezőt (Budapest XI. kerületének része) érintő munkálatai kapcsán állított össze egy listát (2. melléklet). A Millenáris Velodrom legújabbkori története szintén kiváló példa a politikai-pénzügyi érdekek előtérbe helyezésére, szerencsére a civil összefogás ebben az esetben tényleg csodákra volt képes.

Sajnos általános tendencia a hosszútávú társadalmi befektetések hiánya Magyarországon, mint amilyen a sport, az egészséges életmód népszerűsítése, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése.

Végezetül érdemes elolvasni Ujj Zoltán szintén borúlátó írását, amely a pekingi "kudarcos" olimpia után jelent meg.

Úgy tűnik, ránk bízták, magunknak kell megteremtenünk a sporthoz szükséges feltételeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cmszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr271435848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nikk_ 2009.10.09. 15:21:50

Hol van most ez a kerékpáros pálya? Melyik az a városi park? Ennyire nem ismerném Szhelyet? vagy már rég lerombolták...

gorbacsov 2009.10.09. 18:56:20

@_nikk_: már nyilván nincs meg, de ki kéne nyomozni, hol is lehetett. Beszámolok róla, ha találok valamit. Kommentelj te is, ha előkerül.

g-bacsi 2009.10.20. 13:58:39

Nekem asszem van térképem amin rajt van. Ha hazatévedek megnézem. Lehet rosszl emlékszem, de talán a Hali-pálya környékén volt...
süti beállítások módosítása