Úgyhogy épp itt az ideje, hogy megnézzük, mi érinti ebből a bringásokat.

A KRESZ módosítása a biciklis közlekedésben:

Bevezet négy sebességhatárt

Az eddigi általános 40 km/órás sebességhatár lakott területen lesz érvényes, azon kívül többek között a helyszíntől és az útviszonyoktól is függően további négy esetben vezet be eltérő sebességhatárt. Így például a sisakot viselő és utast nem szállító kerékpárosok lakott területen kívül 50km/h sebességgel is mehetnek, míg a gyalogosokkal közösen használt gyalog- és kerékpárúton legfeljebb 20 km/h sebességgel haladhatnak.


Nyitott kerékpársáv, nyitott kerékpársáv végeMeghatározza a "nyitott kerékpársáv" fogalmát,
a hozzá kapcsolódó burkolati jelet és jelzőtáblákat.

A „nyitott kerékpársáv" az úttesten útburkolati jellel a kerékpárok számára kijelölt forgalmi sáv, amelyet különleges esetekben egyéb járművek is használhatnak egyirányú közlekedésre. Autók akkor hajthatnak rá, ha erre előzéshez, szemből jövő jármű előli kitéréshez van szükség. Ezen túl a jobbra kanyarodáshoz is a nyitott kerékpársávot kell igénybe venniük.

Kerékpárok egyirányú utcába is behajtnak a forgalommal szemben

A módosítást követően a kerékpárosok a kiegészítő táblával jelölt egyirányú utcában kerékpársáv hiányában is a megjelölt forgalmi iránnyal szemben haladhatnak az úttest jobb széléhez húzódva.

A bringások előre mehetnek a piros lámpánál

A módosítások azt is lehetővé teszik, hogy a forgalmi okokból álló járművek mellett a kerékpárosok jobbról előre haladjanak.

Kerékpáros nyom útburkolati jelBevezeti a kerékpáros nyom fogalmát
amely a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott közös útfelület, és rögzíti a jelölésére alkalmas burkolati jel formáját. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.

A módosítás feloldja a kerékpárosok szoros jobbra tartási kötelezettségét.


A kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás.

Lehetővé teszik a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását

 Ironikus, hogy mindezt innen vettem.

Törvény- és rendeletalkotási bikkfanyelven a Magyar Közlöny 45257-ik oldalától kezdve olvashatóak a módosítások.

A bejegyzés trackback címe:

https://cmszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr691659352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása